Geschiedenis

Kaan Transport geschiedenis

De geschiedenis van Transportbedrijf Kaan begint eind jaren ’20 van de vorige eeuw.
Het eiland Wieringen was net verbonden aan het vaste land en grootvader Henk Kaan uit Den Helder had veel werk voor de Zuiderzeewerken en de bouw van de Afsluitdijk.
Hij nam het bedrijf van Wieringer Dirk Oden over, die een vrachtdienst had op Den Helder.

In de crisisjaren ’30 verhuisde hij met zijn vrouw naar Wieringen en begon goederen te vervoeren in de regio. De vrachtauto was sneller dan de beurtschipper en daarom reed hij als “Wieringer Expresse” naar Alkmaar, Haarlem en Amsterdam.

Na de Tweede Wereldoorlog braken betere tijden aan. Er werden nieuwe auto’s gekocht, waarmee de concurrentie werd aangegaan. Het vrachtvervoer breidde zich uit en er werd veel gereden op grote steden in het zuiden van het land.

Er was veel werk van de toenmalige sigarenfabriek Washington, tabakshandel His Wilms, houtfabriek Hees en tassenfabriek Veltas, allen uit Hippolytushoef. Henk Kaan overleed in 1966 op 63-jarige leeftijd.

Kaan Transport geschiedenis
Kaan Transport geschiedenis

Sinds eind jaren ’50 reed zijn zoon Willem Kaan al mee in het bedrijf en nam het bedrijf over van zijn vader. Het werk werd in de loop van de jaren ’70 uitgebreid met meer routevervoer. Ook werd het verhuiswerk en tijdelijke opslag (voornamelijk voor particulieren) een vast onderdeel van de werkzaamheden.

In 1980 begon Willem aan de transport van vis. Veel vis werd van de Wieringer schepen gehaald die in andere havens lagen en vervoerd naar de coöperatieve visafslag van Den Oever. Zo groeide het bedrijf tot een transportbedrijf met een ruime ervaring van goederenvervoer tot visvervoer. Begin jaren tachtig werd de Nederlandse Pakketdienst opgericht, waar Kaan Transport zich bij aansloot.

Willem’s twee zoons en dochter kregen het transportbedrijf met de paplepel ingegoten. Dat had tot gevolg dat ook zij zich bij het bedrijf en het werk betrokken voelden. Van jongs af aan werkten Henk, Jack en Linda mee. In 1995 namen zij de zaak over van vader Willem. Henk en Jack verzorgen alle transportzaken en Linda draagt zorg voor de administratieve taken binnen het bedrijf. Kaan Transport is een écht familiebedrijf met alle know-how op het gebied van transport, goederenvervoer, verhuizingen en tijdelijke opslag. Sinds 2004 is het bedrijf, na jaren in de Mekkenstuinweg, gehuisvest in een gloednieuw gebouw aan het Rozenlaantje in Hippolytushoef.

Kaan Transport geschiedenis
Kaan Transport geschiedenis

Inmiddels is de vierde generatie ook werkzaam in het familiebedrijf, sinds 2009 Mandy (dochter van Henk) en in 2018 is Nick (zoon van Jack) daar bijgekomen. Op 6-10-2018 vierde het bedrijf haar 90 jarig bestaan.